Hudlege behandling av sykdommer i huden

En Hudlege spesialiserer seg på behandling av sykdommer i huden, hår og neglene. Typiske tilstander som behandles av hudlege er psoriasis, hudkreft, føflekkreft, kuler og utvekster i huden samt eksem og kviser. Ventetiden er ofte lang til offentlige hudleger. En kan som alternativ kontakte en hudlege privat. Spesialiteten er spisset mot å utrede og gi behandling for alle hudsykdommer.

 

En hudlege må første gjennomgå vanlig legestudium og turnustjeneste. En vil deretter spesialisere seg ved en hudavdeling over en 5 års periode. Enkelte subspesialiserer deretter videre innenfor operasjoner i huden, behandling med laser og spesifikke hudsykdommer.

 

Majoriteten med hudplager oppsøker først sin egen lege. De fleste behandles i primærhelsetjenesten. Ved usikkerhet, langvarige symptomer, mistanke om hudkreft eller manglende effekt av behandling vil man henvises videre til en hudlege.

 

Spesialiteten har over 3000 kjente hudsykdommer. Av disse er et mindretall vanlige slik som akne, eksem, hudkreft og psoriasis. Sjeldne sykdommer i huden må ofte til en hudlege for diagnostisering og å sette opp en behandlingsplan. Utslett i huden kan ha betydelig innvirkning på livskvalitet samt være et kosmetisk problem.

 

Det er en lang rekke reseptbelagte kremer som brukes i behandling av hudlidelser. En dermatolog vil også ha tilgang til lysbehandling, grensestrålebehandling samt systemiske medisiner i form av tabletter for mange tilstander. Målet er å sette opp en individualisert behandlingsplan som gir kontroll på plagene. Før man setter opp en slik plan er det viktig med en sikker diagnose.

 

Studier fra USA har vist at hudplager er den vanligste årsaken til at man oppsøker helsevesenet. I USA rapportert ca. 30% at de hadde hudproblemer. Det er også vist i studier at majoriteten med hudplager ikke oppsøker lege i det hele tatt. Hvilke tilstander som er vanlig varierer mellom geografiske områder. I Norge er akne, psoriasis, eksem og hudkreft vanligst mens i tropene er infeksjonssykdommer vel så vanlig.

 

Kviser er et eksempel på en av de vanligste hudsykdommene som behandles av hudleger. Det kan ha stor innvirkning på livskvalitet og påvirke sosialt liv. En spesialist vil her kunne vurdere behandling med isotretinoin som hos de fleste gir rask kontroll over symptomene på kort og lang sikt. Andre eksempler er eksem og psoriasis. Det finnes flere ulike typer eksem fra atopisk til allergisk. Det er viktig å få avklart type for å gi riktig behandling. Psoriasis er også en kronisk hudsykdom som rammer 2-4% av befolkningen. Her vurderes behandling til alvorlighetsgrad og varierer fra topikale kremer til tabletter og i uttalte tilfeller biologiske legemidler.

 

Huden er vårt største organ og beskytter oss mot verden rundt oss. Den fungerer som en barriere mot mulige infeksjoner og skadelig eksponering. Huden er også en viktig del av kroppens temperaturregulering, gir signaler for trykk, vibrasjon og som et sanseorgan.

 

Hudkreft er viktig å oppdage tidlig da prognosen avhenger av tidlig behandling. Mest fryktet er føflekkreft som rammer både unge og eldre. Så lenge føflekkreft oppdages tidlig er prognosen god. Enhver person med en mistenkelig føflekk bør oppsøke lege raskt for vurdering. Hudkreft som rammer eldre er generelt mindre farlige, men trenger også behandling tidlig. Ved å oppsøke Hudlege Drammen ved mistanke om solskader kan man også behandle disse tidlig forebyggende.

 

Oslo Hudlegesenter – Hudleger

  • Hudlege Martin Enger
  • Hudlege Ellen Slevolden
  • Hudlege Kjetil Guldbakke

 

Bestill time til hudlege

Ved Oslo Hudlegesenter er det enkelt å bestille time og du trenger ikke gå via din fastlege. Senteret er privat og konsultasjonspris Kr. 1200. Hvis du ønsker time kan dette bookes enkelt på nettsiden www.oslohudlegesenter.no. Det kan også bestilles på ukedager mellom 09:00 – 17:00 på telefon 22 03 21 00.

 

Hudsykdommer vi behandler

Oslo Hudlegesenter behandler og utreder alle hudsykdommer. Hyppigste årsaker til time hos hudlege er Rosacea, akne, vurdering av føflekker, behandling av vorter og pigmentflekker. Akutte og kroniske utslett vurderes raskt hos spesialist. Senteret har også spesialisert seg på laserbehandling av hudproblemer. Senteret har moderne utstyr, operasjonsstuer og behandler pasienter fra hele Norge.

 

Hudoperasjoner

Våre hudleger har lang erfaring i kirurgiske inngrep i huden. Dette inkluderer fjerning av føflekker, utvekster, talgvorter og hudkreft.

 

Laserbehandling

Hudfaget har senere år tatt i bruk laserteknologi som en sikker og effektiv behandling av flere hudproblemer. Oslo Hudlegesenter har alle moderne lasere og indikasjon vurderes ved time. Hvis mistanke om hudkreft er laser ikke brukt, da man her må ta prøver som sendes til en patolog. Typiske hudproblemer som behandles med laser er sprengte blodårer, enkelte pigmentflekker i huden, fjerning av uønsket hårvekst, tatoveringer, rosacea, forbedring av rynker og til hudforbedring.

Annonser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *