Behandling av Føflekker i Oslo, Norge

Føflekker

Føflekker er en ansamling av pigmentceller i huden. Det er ulike typer og de dannes fra barnealder. Antall føflekker varierer mye fra person til person, men de fleste med lys hudtype har 20-50 stykker. De varierer i farge, utseende og form. I størrelse kan de variere fra noen få millimeter til flere centimeter. Føflekker klassifiseres av hudleger basert på hvordan de ser ut under mikroskop og lokalisasjon.

Føflekkreft

I Norge får om lag 2000 personer føflekkreft årlig. Risikoen for føflekkreft er lys hudfarge, soleksponering, episoder, bruk av solarium, solbrenthet og arv. Føflekkreft er vanligst på leggene hos damer og ryggen hos menn. ABCDE reglen er en huskeregel for endringer i en føflekk som gir grunn til å oppsøke lege.

A: ASYMMETRI: To områder i føflekken som har forskjellig form.

B: BEGRENSNING: Ujevn kant på føflekken.

C: COLOR (Kulør): Fargevariasjon med oftest svarte partier i føflekken.

D: DIAMETER: Føflekker over 6 mm i diameter.

E: ENDRING: Føflekker som vokser eller endrer seg på annen måte.

Forekomst av føflekkreft

Antall personer som rammes av føflekkreft er stadig økende. Forekomst i Norge er høy på femte plass på verdensbasis. En regner med at antall personer som rammes er 10 ganger høyere i dag enn 60 år siden.

Sjekk av føflekker

Ved mistanke om føflekkreft er det viktig å oppsøke lege tidlig. Ved tidlig behandling er prognosen generelt god.

Typer føflekkreft

Hudleger klassifiserer føflekkreft basert på hvordan de ser ut og mikroskopiske funn. De vanligste typene er:

Overfladisk føflekkreft: Ligger i det øverste laget av huden og ses som mørke flekker som forandrer seg. Ubehandlet kan de med tid vokse ned i huden og spre seg.

Nodulær føflekkreft: Ses som en forhøyet kul i huden som enten er sort, blå eller rød i farge. Har høyere risiko for å spre seg.

Akral føflekkreft: Type melanom som rammer føtter, negl eller hender.

Lentigo maligna: Type føflekkreft som er vanligst hos eldre og ses som større mørke flekker i ansiktet. Har lavere risiko for spredning.

Amelanotisk melanom: Den vanskeligste typen å oppdage da de ikke er sorte og fremstår som en hvit eller rød flekk i huden.

Utredning

Når man oppsøker hudlege vil man først ta en vurdering om en føflekk ser mistenkelig ut. Førstelinje behandling er da å fjerne føflekken og sende den inn til undersøkelse hos en patolog. Først da kan man stille diagnosen og man får klassifisert type og vekstmønster.

Behandling av føflekkreft

Behandling avhenger av tykkelse, type og lokalisasjon. All behandling følger de nasjonale retningslinjer. Når diagnosen stilles vil man som regel først utføre en utvidet eksisjon hvor man tar bort en sikkerhetsmargin. Behov for ultralyd og undersøkelse av lymfeknuter avhenger av tykkelse.

Oppfølging og forebygging

Målet med kontroller er å tidlig oppdage eventuelle tilbakefall. En vil også sjekke lymfeknuter og lever. Alle pasienter vil læres opp i forebyggende tiltak og viktigheten av solbeskyttelse. Føflekkreft som kun ligger øverst i huden trenger kun en enkelt kontroll. Ved dypere typer føflekkreft vil man bli fulgt opp hver tredje måned mellom tre og fem år.

Atypiske føflekker

Hudleger bruker ofte ordet atypiske føflekker når de ser en føflekk som har unormale trekk. Det i seg selv betyr ikke at de er ondartet. Tendensen til å ulike føflekker som ser unormale ut kan være arvelig. Hvis man har flere av slike føflekker er risikoen for føflekkreft noe økt, og en bør følges med kontroller hos en hudlege.

Barn og føflekker

Det er helt normalt for barn å danne føflekker. Med alder vil man få flere. Som med voksne skal man følge med disse i henhold til ABCDE regelen. Solbeskyttelse hos barn er også spesielt viktig da føflekkreft i voksen alder er assosiert med solbrenthet som barn.

Medfødte føflekker

En medfødt føflekk er tilstede ved fødsel og er ikke farlige. De er veldig vanlig og er vanligvis i størrelse på 1-3 cm. I sjeldne tilfeller kan de bli store og dekke områder over 20 cm.

SJELDNE TYPER FØFLEKKER

Nevus spilus

Type fødselsmerke som ofte ikke er synlig ved fødsel. Rammer mellom en og tre prosent av befolkningen. Med alder oppstår en brun flekk som med tid danner mørkere flekker. Hudforandringen er ikke farlig.

Ito og Ota føflekk

Type fødselsmerke som er vanligst hos de med asiatisk bakgrunn. Som blå-grå merker i huden. Rammer enten skulder eller området rundt øynene. Behandling er vanskelig, men en kan forsøke å behandle områdene med en Q-switchet Nd:YAG laser for avblekning.

Becker føflekk

En Becker nevus er en ufarlig brunt merke i huden som skyldes overvekst av pigmentceller i det øvre hudlaget. De oppstår i tenårene og kan ramme større hudområder. Med tid kan de bli hårete, hvilket kan behandles med hårfjerningslaser. Føflekken er ufarlig.

Blå føflekk

En blå føflekk er som navnet tilsier en føflekk som er blålig i farge. I seg selv er de ikke farlige, men kan være vanskelig å skille fra føflekkreft. En hudlege vil vurdere dette i et mikroskop, og hvis noen usikkerhet fjernes de kirurgisk for undersøkelse.

Epidermal føflekk

En epidermal føflekk er en sjelden type føflekk som er tilstede ved fødsel eller utvikler seg i ung alder. Det skyldes en overvekst av pigmentceller i overhuden (epidermis). De kan ses som ujevne stripeformede flekker, og kan noen ganger danne lineære linjer i huden som følger armer eller ben. De er ufarlige men kan hvis utbredt være et kosmetisk problem.

Halo føflekk

En haloføflekk ses som en hvit ring rundt en føflekk. Det skaper ofte bekymring men er ikke farlig. Den hvite pigmentendringen avtar med tid, og ikke sjelden forsvinner føflekken i mindre. Denne prosessen kan ta flere år.

Nevus comedonicus

En sjelden type føflekk det kun er rapportert om få tilfeller av i verden. Ses som en

Nevus comedonicus

En sjelden type føflekk hvor kun overfladisk ru flekk i huden hvor man med tid vil danne akne og cyster i samme området.

Nevus sebaceus

En relativt vanlig variant av epidermale føflekker som ses i hodebunn. Er som regel tilstede ved fødsel. De har en gul, rød eller brunaktig farge. Trenger ingen behandling i seg selv, men bør følges med grunnet risiko for å utvikle basalcellekreft med tid (ufarlig type hudkreft). Kirurgisk fjerning i tenårene kan vurderes.

Spitz føflekk

Spitz er en type føflekk som er vanligst på arm eller ben hos barn. De skaper bekymringen da de er mørke i fargen og vokser i størrelse relativt raskt. En Spitz føflekk i seg selv er ikke farlig, men må skilles fra føflekkreft og fjernes av den grunn ofte kirurgisk.

Annonser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *